یکی از مواردی که در زندگی ما از جایگاه بالایی برخوردار است، جغرافیا می‌باشد. GIS یا سیستم اطلاعات جغرافیایی که مخفف عبارت geographic information systems است. برای تحلیل و بررسی اطلاعات مکانی استفاده می‌شود. در ادامه این مطلب به سوال GIS چیست و چه کاربردی دارد، صحبت می‌کنیم.

GIS چیست؟

سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) ابزارها و خدمات کامپیوتری هستند که داده‌ها را در موقعیت‌های موجود در سطحح زمین را ثبت و ضبط می‌کند و سپس آن‌ها را تحلیل کرده و به نمایش می‌گذارد. برای درک موضوع، یک مثال می‌زنیم.

همگی ما از گوشی‌های هوشمند برای پیدا کردن فروشگاه، پمپ بنزین و غیره یا نمایش مسیرها استفاده می‌کنیم. ما از سیستم GIS برای تمامی اینکارها استفاده می‌کنیم. GIS یک نرم افزاری است که می‌تواند داده‌های جغرافیایی را مدیریت، بررسی و تجزیه کند. این نرم افزار اینکار را با استفاده از تجسم آمارهای جغرافیایی توسط نقشه‌ها و اطلاعات آب و هوا ایجاد می‌کند.

تاریخچه GIS چیست؟

مخترع سیستم جغرافیایی کانادا، راجر تاملینسون در سال 1960 اولین فردی بوده که سیستم اطلاعات جغرافیایی رایانه‌ای را در دنیا به وجود آورد. به‌طوری‌که، او به عنوان پدر GIS در جهان شناخته شده است.

یکی از ابزارهایی که برای گرفتن تصمیم‌گیری‌های هدفمند کار و صنعت استفاده می‌شود، GIS است. زیرا این سیستم می‌تواند اطلاعات محیطی را تجزیه و تحلیل کرده  توپوگرافی را ایجاد کند. مردم با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی می‌توانند از مسیریابی سخت عبور کرده و برای رسیدن به مکان موردنظرشان، از آن استفاده کنند.

در ایران تاریخچه استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی، هنگام مصوبه مجلس شورای اسلامی در سال 1369 اتفاق افتاد و مسولیت استفاده از این سیستم را سازمان نقشه برداری کشور بر عهده داشت. در سال 1371، فعالیت‌های اجرایی برای استفاده از این سیستم توسط صنایع و معادن شروع شد. حتی سازمان‌هایی مانند وزارت کشاورزی، شهرداری تهران، سازمان جنگل‌ها و مراتع و غیره نیز استفاده از این سیستم را شروع کردند و در طرح‌ها و برنامه‌های خود، از این سیستم استفاده کردند.

چنانچه به دنبال پیدا کردن مکان جدید برای نقل مکان باشید، با استفاده از داده‌های ذخیره شده می‌توانید نزدیک‌ترین اماکن که اطلاعات مشابه دارند، را مشاهده خواهید کرد.

کاربرد gis

چه خدماتی با استفاده از داده‌های GIS قابل ارائه است؟

با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی می‌توانید خدمات زیر را دریافت کنید:

  • قیمت املاک را می‌توانید تحلیل و بررسی کنید.
  • با استفاده از تجزیه و تحلیل داده‌های املاک در سیستم GIS می‌توانید قیمت گذاری املاک را انجام دهید.
  • می‌توانید با بررسی داده‌های بیمه در GIS شعبات جدید موسسات بیمه را تاسیس کنید.
  • در سیستم GIS می‌توانید داده‌های مجتمع‌های تجاری و اداری را تحلیل و بررسی کنید.
  • برای افزایش ترمینال‌های مسافربری در مناطق موردنیاز می‌توانید داده‌های ترمینال‎های مسافربری را در GIS تحلیل و بررسی کنید.
  • داده‌های مربوط به مشاغل را می‌توانید با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی تحلیل و بررسی کنید.

کاربرد سیستم اطلاعات جغرافیایی در صنایع مختلف

با توجه به نیازهای کشور یا مناطق مختلف، کاربرد GIS رشد فراوانی داشته است. به عنوان مثال، در قاره اروپا، از GIS برای پایگاه داده ثبت اسناد، مححیط زیست و حفاظت از نقشه‌های توپوگرافی استفاده می‌شود.

در کشور کانادا از سیستم GIS برای برنامه ریزی جنگل‌ها، میزان درختان و چوب قابل برداشت از آن‌ها استفاده می‌شود. همچنین در کانادا، برای دسترسی و شناخت راه‌های قابل استفاده به جنگل نیز از این سیستم استفاده می‌کنند. در آمریکا از این سیستم در بخش‌های مختلفی مانند شهرداری‌ها و برنامه ریزی برای شهر‌ها استفاده می‌کنند. در چین و ژاپن از این سیستم برای نظارت و کنترل تغییرات در محیط طیست استفاده می‌کنند.

بیشتر رشته‌ها از GIS استفاده می‌کنند. به‌علاوه، نقشه‌ها و داده‌های جغرافیایی مکان‌دار از این سیستم استفاده می‌کنند. سیستم اطلاعات جغرافیایی در صنایعی همچون علم نقشه برداری، کشاورزی، جنگل داری، نفت و گاز، مدیریت ترافیک، جغرافیا، شهرسازی، زمین شناسی، مخابرات، بیمه، گردشگری و غیره استفاده می‌شود.

مولفه‌های تشکیل دهنده سیستم اطلاعات جغرافیایی

GIS، 4 مولفه اصلی دارد که عبارتند از:

  • سخت افزار: تجهیزاتی که باعث می‌شود تا مطالعات انجام شده، به نتیجه برسند. مهم‌ترین سخت افزارها کامپیوتر، کیبورد، ماوس، پرینتر، رقومی کننده، رسام، اسکنر و غیره هستند.
  • نرم افزار: برنامه‌هایی که برای راه‌اندازی GIS به کار می‌رود. این نرم افزارها شامل آرک ویو، مپ اینفو، آرک اینفو، اسپانز و غیره است.
  • سازمان نیروی انسانی: مهم‌ترین بخش GIS، نیروی انسانی است. زیرا آن‌ها داده‌ها و علمیات‌های انجام شده را نظارت و کنترل می‌کنند.
  • داده‌ها: داده‌ها سیستم اطلاعات جغرافیایی را تشکیل می‌دهند. زیرا تمامی عملیات و فعالیت‌هایی که انجام می‌دهید، برای دریافت این داده‌ها انجام می‌دهید.

برای انجام پروژه‌های نقشه برداری با پهپاد، زمینی و غیره با مپ انجینیر گروپ تماس بگیرید.