نقشه برداری پل، یکی از بخشهای مهم پل سازی است و در واقع عضو جدا نشدنی از ساخت این سازه محسوب میشود. برای اینکه با پروسه و عمل نقشه برداری پل آشنا شوید، پیشنهاد میکنیم که ادامه مطلب را مطالعه کنید.
تعریف تقشه برداری پل چیست؟
برای اینکه بتوان از موانع فیزیکی بدون بستن مسیرهای زیرین همچون بدنهای از آب، دره یا جاده عبور کرد، باید پل ساخت. برای ساخت پل طرحهای مختلفی وجود دارد و هرکدام هدف خاصی دارند و بسته به موقعیت از هر کدام استفاده میشود.
طراحی پل به عوامل مختلفی مانند کارکرد، ماهیت زمین، مواد مورد استفاده در ساخت پل و بودجه بستگی دارد. برای اینکه برای ساخت پل یک مکان مناسب پیدا کنیم، باید نقشه برداری پل انجام شود. با انجام نقشه برداری پل، اطلاعاتی برای طراحی و تجهیز خطوط، کنترل ساخت و ساز و نگهداری به راحتی انجام میشود و این مرحله ضروری است.
نقشه برداری پل، برای شناسایی بهترین نقاط برای ساخت پل انجام میشود. پس از آن نقشه برداری دقیقتری در نقطه بدست آمده انجام میشود. بعد از آن نقشه برداری برای موقعیت یابی بهمنظور جانمایی پایههای پل مطابق با نقشههای پل انجام میشود. نقشه بردار در طول ساخت و ساز پل، خطوط و درجههای اضافی مورد نیاز توسط سازنده را تعیین میکند. پس از ساخت پل، نقشه برداری پل به منظور نگهداری مناسب از پل انجام میشود. با توجه به مقدار دقت مورد نیاز و نوع ساخت، دقت اندازهگیریها، تعداد و نوع تارگتهای نقشه برداری تغییر میکند.
کاربرد نقشه برداری پل چیست؟
نقشه برداری پل کاربردهای بسیاری دارد. این امر برای ساخت، شناسایی و کنترل وضعیت پلها و عوارض مرتبط با آنها همچون راهها، رودخانه و تونلها انجام میشود. این کار در موارد زیر استفاده میشود:
- بررسی ابعاد
- شکل
- ظرفیت باربری و تحمل سازه در شرایط مختلف (زلزله، باد، آب و هوای سخت)
- برنامه ریزی تعمیرات
- بهبود نگهداری پلها
چرا نقشه برداری پل اهمیت دارد؟
پل یک سازه بسیار مهم است و به توجه و نگهداری منظم نیاز دارد. این امر بدون انجام نقشهبرداری میسر نخواهد شد. پلها سازه قدیمی یا جدید هستند و هر کدام از آنها دارای مزایا و معایب خود هستند. با گذر زمان ممکن است که پل دچار تغییراتی شود. ممکن است که ترافیک ماشینی زیاد بر روی پل آن را دچار تغییر دهد. از این رو باید نظارت مستمر بر پل وجود داشته باشد. در اینصورت اگر تغییری وجود داشت، مطمئن شوند که پل بر اساس اهدافی که ساخته شده است کاربرد دارد یا خیر.
یکی از مزایای مهم نقشهبرداری پل پس از ساخت آن این است که میتوان سازه را از زمان ساخت آن تا زمان استفاده مقایسه کرد. از این رو سرعت تخریب پل و تاثیر مناطق اطراف پل بر روی سازه را بدست آورند. اطلاعات نقشه برداری پل از زمان ساخت تا پس از ساخت آن باید به دقت حفظ و نگهداری شود. زیرا با مقایسه این اطلاعات میتوان سرعت تغییر سازه را بدست آورد و برای نگهداری پل، برنامه ریزی درست انجام داد. این امر از به وجود آمدن خسارات بزرگ مادی و جانی پیشگیری خواهد کرد.
انواع پلها و نیازهای نقشهبرداری آنها
پلها انواع مختلفی دارند و شامل جادهای و راهآهنی در ساخت راهها میشوند. پلهای راهآهنی از طاقها، پایهها و ستونها تشکیل میشوند و در جادههای بلند و پلهای راهآهن از آنها ساخته میشوند. نقشه برداری پل شامل موارد زیر است:
- بررسی و ارزیابی پل
- بررسی محیط زمین پل
- اندازهگیری و بررسی توپوگرافی
- تجزیه و تحلیلهای ساختاری
- فرآیند بررسی ساختار
- تضمین عمر پل
- تقویت طرحها
- برنامه ریزی برای ترافیک روی پل
تجهیزات نقشهبرداری پل چیست؟
در نقشهبرداری پل مورد استفاده قرار میگیرد، انواع مختلف دستگاهها و دوربینها به منظور اندازهگیری ارتفاع، زوایا و شیبها را شامل میشود. از تکنولوژیهای جدید مانند ابزارهای اندازهگیری فاصله الکترونیکی مانند لیزر، اشعه مادون قرمز و مایکروویو نیز در این پروسه انجام میشود. علاوه بر تمامی این موارد، از دستگاههای توتال استیشن با قابلیت EDM و تئودولیتها، GPSها و GNSSها نیز استفاده میشود تا اندازهگیری دقیق گرفته شود.
روشهای نقشهبرداری پل چیست؟
روشهای نقشهبرداری پل شامل موارد زیر است:
- نقشه توپوگرافی: از پایهای ترین کارها برای ساخت پل است. برای تهیه آن از دستگاههای توتال استیشن، نیوو، پهپاد، GPS و لیزر اسکنر استفاده میشود.
- ترازیابی: با استفاده از دستگاه ترازیابی، ارتفاع نقاط مختلف نسبت به نقطه مرجع محاسبه میشود.
- مثلثبندی: مثلثبندی مرحلهای است که دقت اندازه گیری ایستگاههای نقشه برداری کنترل میشود و بسیار دقیق انجام میشود.
- لیزر اسکنینگ: در این بخش از سطح پل اسکن گرفته و اطلاعات سه بعدی را جمعآوری میکنند.
برای انجام نقشه برداری با روش اصولی و دقت بالا با مپ انچینیر گروپ تماس بگیرید.
درج دیدگاه