ترازیابی در نقشه برداری دارای تعاریف متعددی است. اما به‌صورت کلی به معنای «بدست آوردن اختلاف چندین نقطه از روی یک نقطه ثابت» است. در ادامه درباره کاربردها و انواع آن صحبت می‌کنیم.

ترازیابی در نقشه برداری چه کاربردی دارد؟

بیشترین کاربردی که ترازیابی دارد، در نقشه برداری، مهندسی عمران و سایر فعالیت‌ها که مربوط به ساخت و ساز است. اشخاصی همچون مهندس عمران، نقشه بردار و معمار باید در کارهای خود همواره از ترازیابی استفاده کنند. یکی از شاخه‌های مهندسی عمران و نقشه برداری، ترازیابی است و به آن نیولمان می‌گویند. در حقیقت، این شاخه، به نقشه بردار کمک می‌کند تا ارتفاع یک نقطه ثابت از سطح زمین را با نقاط مختلف بسنجد و آن را بدست آورد. به‌طور کلی، این شاخه کاری کاملا مجزا است و فرآیندی هوشمندانه و پیچیده است که در پروژه‌های مختلف عمرانی و نقشه برداری استفاده می‌شود.

کاربردهای ترازیابی در نقشه برداری

انواع ترازیابی چیست؟

ترازیابی در نقشه برداری انواع مختلفی دارد و به 4 دسته تقسیم می‌شود:

  • استادیمتری
  • مستقیم
  • فشارسنجی
  • مثلثاتی

هرکدام از این روش‌ها را باید متناسب با ویژگی‌ها و قابلیت‌ها و متناسب با پروژه خود انتخاب کنید.

ترازیابی مستقیم

یکی از متداول‌ترین و پرکاربردترین ترازیابی در نقشه‌برداری، روش مستقیم است. برای این نوع ترازیابی  از ابزار خاص از جمله دوربین ترازیاب استفاده می‌کنند. بدین ترتیتب اندازه گیری به‌صورت مستقیم صورت می‌گیرد. در مقایسه با سایر ترازیابی‌ها، ترازیابی مستقیم هزینه کمتری دارد. می‌توانید متناسب با نیازی که دارید، این نوع ترازیابی  را برای ترازیابی خود انتخاب کنید. ترازیابی مستقیم ساده، مقاطع، دقیق،تفاضلی و شناور است.

کاربرد ترازیابی مستقیم شامل موارد زیر است:

  • ترازیابی برای راه‌های مواصلاتی
  • ترازیابی خطوط انتقال نیرو
  • تهیه مقاطع
  • ترازیابی مسیر رودخانه
  • ترازیابی نقاط مبنایی

آشنایی با ترازیابی در نقشه برداری

ترازیابی مثلثاتی در نقشه برداری

از ترازیابی مثلثاتی برای محاسبه اختلاف ارتفاع از روش فواصل افقی و زوایای قائم و به‌صورت حرفه‌ای انجام می‌شود. در این روش برای یافتن ارتفاع یک نقطه از روابط مثلثاتی استفاده می‌کنند. دقت ترازیابی مثلثاتی (غیرمستقیم) بیشتر از روش مستقیم بوده و ارزان‌تر از آن است.

برای اینکه این روش سریع‌تر، دقیق‌تر، ساده‌تر، اقتصادی‌تر و راحت‌تر انجام شود از ابزاری همچون تئودولیت‌های رقومی توتال استیشن استفاده می‌شود. باید بجای ترازیابی درجه سه یا چهار از ترازیابی مثلثاتی استفاده کنید. طبق این مزایا، برای ترازیابی درصورت نیاز می‌توانید از ترازیابی مثلثاتی استفاده کنید.

ترازیابی استادیمتری در نقشه برداری

ترازیابی استادیمتری در نقشه‌برداری شبیه به ترازیابی مثلثاتی است. اما در برخی از قوانین تاکئومتری متفاوت هستند و ارتقا یافته‌اند. این قوانین به تعیین ارتفاغ نقاط مختلف مربوط می‌شود که در ترازیابی مطرح است. این نوع ترازیابی بهترین و ایده‌آل‌ترین گزینه برای نقشه برداری و ترازیابی تپه‌ها است. چرا که دقت خوبی داشته و سرعت بالایی در اجرا دارد و در آن خطوط دید نسبت به افق کمی شیب‌دار می‌شود.

ترازیابی فشارسنجی

در ترازیابی فشارسنجی از دستگاه فشارسنج استفاده می‌شود. بدین ترتیب اختلاف ارتفاع بین دو نقطه سنجیده خواهد شد. این روش در مقایسه با روش‌های دیگر دقت کمتری دارد. از این رو مهندسان نقشه بردار و عمران خیلی کم از آن استفاده می‌کنند. در بعضی مواقع در نقشه برداری، خطای این روش بسیار زیاد است. زیرا سیستمی که برای ترازیابی استفاده می‌کنید، تاثیر بسیار زیادی بر روی این خطاها دارد. از این رو برای کاهش خطا از سیستم مناسب باید استفاده کرد. بهترین روش‌های ترازیابی، استادیمتری و مثلثاتی است.

انجام ترازیابی در نقشه برداری توسط مهندسان مپ انجیجیر گروپ

برای داشتن دقت بالای ترازیابی در پروژه، توصیه ما این است که شرکتی معتبر را برای مشاوره انتخاب کنید. بدین ترتیب ترازیابی در نقشه‌برداری به بهترین شکل عمل می‌کند. مپ انجینیر گروپ (گروه مبدا اندیش پارس) تیمی از متخصصان را در حوزه نقشه برداری دارد که ترازابی را به بهترین شکل و با روشی متناسب با پروژه شما انجام می‌دهد. برای انجام نقشه برداری با پهپاد و نقشه برداری زمینی به بهترین شکل با ما تماس بگیرید.